Programme

ISD-DE 2020
The Watering and Dry Eye Course & Scientific Meeting

Preliminary programme
17th – 19th June 2020


Wednesday 17th June 2020 – The Watering and Dry Eye Course

9.00
Registration and coffee

9.20
Welcome and Introduction
By Jane Olver, Local Meeting Organiser and president Elect

9.30
Dry Eyes and Wet Eyes in a Tears Clinic
The Optometrist
The Ophthalmologist
The ENT Specialist

9.50
Dry Eyes
Definition Dry Eyes, anatomy and physiology of tears
Aetiology dry eyes
Assessment of dry eyes

10.45 – 11.15
Coffee

11.15
More Dry Eyes continued
Dews Report
Medical Treatments
Surgical Treatment

12.00
Watering eyes
Definitions, anatomy and physiology of tear system 15 mins
Sino-nasal Anatomy and Physiology 10 mins
Aetiology of watering eyes 15 mins

  1. The eye
  2. The tear drainage
  3. The nose
  4. Assessment including Imaging options 10 mins

13.00 – 14.00
Lunch

14.00
Watering Eyes continued
Surgical Treatment Paediatric Watering
Endocanalicular dacryoplasty
DCR including acute dacryocystitis
– External
– Endonasal
– Septoplasty and adjunctive procedures
Failed DCR
Jones Tubes
Lacrimal sac tumours

15.45
Summary at end of course

16.00 – 18.30
Welcome Cream Tea Reception – Ticket only


Thursday 18th June – Scientific Meeting day 1

Times

8.30 – 8.55
Registration

8.55 – 9.00
Welcome and Introduction

9.00 – 9.15
Dry Eyes and Wet Eyes, the role of the Optometrist / Ophthalmologist / ENT
The primary care optometrist 15 mins, Christine Pearce

9.15 – 10.45
Symposium: Dry Eye Disease (DED)  90 minutes
Chair Prof Harminder Dua

  1. Pathophysiology of Dry Eye Disease
  2. Diagnostic Tests and Diagnosis
  3. Medical management of DED
  4. Surgical management of DED

(Includes material from the DEWS II Report 2017)

10.45 – 11.15
Coffee

11.15 – 12.15
Symposium: Anatomy and Physiology of the Tear System
Especially Nasolacrimal Duct
Chair Professor Freidrich Paulsen
60 minutes

12.15 – 12.45
Lacrimal Free papers
X6

12.45 – 13.00
Keynote Speaker 1
Ocular Cicatricial Pemphigoid

13.00 – 14.00
Lunch and posters

14.00- 14.30
Rapid Fire Posters
X10 each 2 minutes

14.30 – 15.00
Dry Eyes Eponymous Lecture
“Schirmer lecture” 30 minutes
Professor Harminder S Dua, CBE
MBBS, DO, DO(London), MS, MNAMS, FRCS(Edinburgh), FEBO(EU), FRCOphth,
FRCP(Edinburgh, Honorary), FCOptom.(UK, Honorary), FRCOphth.(UK, Honorary), MD, PhD.
Chair and Professor of Ophthalmology
University of Nottingham
Title: Ocular Surface Reconstruction
Covers: Stem Cell Transplantation, amniotic Membrane, autologous serum Etc

15.00 – 15.30
Tea

15.30 – 16.10
Symposium Eyelid Tear Distribution Disorders
Chair:
40 minutes
4 speakers 7 minutes each and 5 minutes discussion

16.10 – 16.30
Dry Eyes
Free papers x 3 each 7 mins long

16.30 – 17.15
Key Note Speaker 2 and 3
i)  Ocular Surface Considerations in Severe Dry Eye
Chris Liu 15 minutes

ii) Watering eyes,  view from the nose and sinuses
Hesham Saleh 20 minutes

Discussion: 10 minutes

17.30 – 18.00
AGM


19.00 – 23.00 Gala Dinner


Friday 19th June – Scientific Meeting day 2

Times

8.30 – 9.00
Coffee and Posters

9.00 – 9.30
Keynote Speaker 4
Stevens Johnson Syndrome 15 minutes

Keynote Speaker 5
Graft v Host Disease 15 minutes

9.30 – 10.30
Lacrimal and Dry eyes
Free papers x 6 each 7 minutes

10.30 – 11.00
Coffee

11.00 – 12.30
Symposium Neurotrophic Keratopathy 90 minutes
Chair: Prof Harminder Dua
Speakers: Christophe Baudouin, Dalia G Said, Sii Rauz, Sajjad Ahmad

  1. Nomenclature, Definition, Grading and Diagnosis
  2. Corneal Nerves in health and Disease
  3. Medical Management (including oxervate, the recombinant human nerve growth factor drops)
  4. Surgical Management

12.30 – 12.45
Invited lecturer:
Andrea Kossler, MD, Stanford University
Neuropathic Tears and Novel Stimulating Treatments

12.45 – 13.15
Wet Eyes Eponymous Lecture 30 minutes

“Juan Murabe lecture”
Professor Geoffrey Rose
BSc MBBS MS DSc MRCP FRCS FRCOphth
Professor of Ophthalmology
Moorfields Eye Hospital and University of London

13.15 – 14.15
Lunch

14.15 – 15.15
Symposium Dacryoscopy
Chair Mr Saul Rajak, Brighton
60 minutes

15.15 – 15.45
Tea

15.45 – 16.15
Lacrimal and Dry Eyes Free Papers

16.15 – 16.45
Invited Lecturers
i) Dr Mohammed Javed Ali
Future Advances Watering Eyes Medicine and Surgery
15 mins

ii) Mr Raman Malhotra
More dry eyes or more watering eyes?
15 mins

16.45 – 17.00
Summing up and Close of Meeting